Dit doet Brummense Uitvaartverzorging voor uw uitvaart

Opbaren

Tussen overlijden en uitvaart vindt een opbaring plaats.

Wij beschikken over ons eigen uitvaartcentrum ’t Rhienderen op de Algemene Begraafplaats in Brummen, waar wij zelf verantwoordelijk zijn voor de gang van zaken, zodat wij volledig aan uw wensen tegemoet kunnen komen. Het is natuurlijk ook mogelijk de opbaring in een ander uitvaartcentrum te laten plaats vinden, bijvoorbeeld omdat dit in uw eigen woonplaats ligt. Ook dan zullen wij er alles aan doen vanuit ons eigen team om u daar steeds terzijde te staan.

Een opbaring kan ook in een thuissituatie plaatsvinden. U kunt dan op ieder gewenst moment van de dag thuis uw bezoek ontvangen en samen naar uw overleden dierbare gaan.
Wij beschikken uiteraard over alle middelen die nodig zijn om de door u gewenste opbaring verantwoord thuis te realiseren.

Uitvaartkist

De keuze voor een kist is persoonlijk.

Graag bespreken wij met u aan de hand van onze fotopresentatie de mogelijkheden, want ook als u kiest voor een basismodel, zou het kunnen dat u hier kleine nuances in wilt aanbrengen.
Bij een persoonlijke uitvaart past het verfraaien van de kist door nabestaanden met bijvoorbeeld tekeningen, beschilderingen of zelfs een tuintje op het deksel.Onze leveranciers kunnen ook een kist geheel naar uw wensen vervaardigen. Vraag gerust naar de vele mogelijkheden.

Rouwvervoer

Onze vaste partner in vervoer heeft diverse rouw en volgauto’s met gekwalificeerde medewerkers die kunnen worden ingezet tijdens het overbrengen en op de dag van de uitvaart.

Er is ook een kleine of grotere uitvaartbus beschikbaar waarin naast de kist en de bloemen ook plaats is voor nabestaanden.Onze partner beschikt tevens over een kinderrouwauto die door ouders zelf wordt gereden. Natuurlijk kunnen wij u ook informeren over andere vormen van vervoer.

Kaarten

De rouwkaart hoeft niet langer standaard te zijn, al zitten er in ons voorbeeldboek ook heel fraaie exemplaren. Het is niet altijd ingewikkeld een persoonlijke kaart te creëren. Met eenvoudige toepassingen kan al veel worden bereikt. Onze professionele drukkerij kan daarbij helpen.

Begraven

Bij deze keuze is het verschil tussen een algemeen graf en een particulier (‘eigen’) graf zeer belangrijk.

Algemeen graf
In algemene graven, soms ook wel huurgraven of parochiegraven genoemd, worden 2 of 3 mensen begraven die geen enkele familierelatie met elkaar hebben. U kunt niet zelf een plek op de begraafplaats uitkiezen en ook niet vastleggen dat andere familieleden in de toekomst in hetzelfde graf begraven kunnen worden. Een algemeen graf is te herkennen aan de verschillende kleine stenen dicht bij elkaar op één plaats.

De grafrechten gelden meestal voor 10 jaar en kunnen niet worden verlengd. Meestal worden deze graven echter pas geruimd als ruimtegebrek op de begraafplaats dreigt en soms wacht men ook wel tot alle graven op een veld in één keer geruimd kunnen worden.

Particulier graf
De term particulier graf is pas in 2010 wettelijk ingevoerd. Veel begraafplaatsen hanteren nog de oude namen als eigen graven, familiegraven of koopgraven. Van een graf ‘kopen’ is echter geen sprake. U huurt (pacht) zo’n particulier graf. In dit graf worden 2 of 3 overledenen begraven die een (familie)relatie met elkaar hadden. Het particuliere graf staat op naam van een persoon en diegene bepaalt wie er in dit graf begraven mag worden.

De meeste begraafplaatsen geven een particulier graf uit voor 20 of 30 jaar. Deze termijn kan desgewenst weer worden verlengd. Op sommige begraafplaatsen kunt u zelf de plaats van het graf uitzoeken en onderhoudt u het graf zelf of (meestal) doet de begraafplaats dit voor een vastgesteld bedrag. Tevens moet u zich realiseren dat de kosten voor een particulier graf aanmerkelijk hoger zijn dan de kosten voor een algemeen graf.

Cremeren

U mag uiteraard zelf bepalen in welk crematorium de plechtigheid zal plaatsvinden, zonder beperkingen voor regio of plaats. De plechtigheid kan geheel naar uw persoonlijke wensen worden ingevuld. Een veelgehoorde klacht bij crematies is dat alles ‘zo snel moet’. De meeste crematoria hanteren een vaste tijd (gebruikelijk is een uur) voor de plechtigheid en het condoleren daarna. Het is natuurlijk mogelijk om meer tijd te reserveren als u dat uur te kort vindt om in alle rust afscheid te nemen. Bedenk wel dat dit extra kosten met zich meebrengt. U kunt met de uitvaartleider al uw wensen over de invulling van de plechtigheid bespreken, zodat de plechtigheid ook een echt persoonlijke invulling krijgt.

Asbestemming
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om de as van een overledene een passende bestemming te geven.

De as kunt u laten verstrooien, bijvoorbeeld op het verstrooiterrein van het crematorium, maar ook op zee, vanuit een vliegtuig of vanaf een schip. Verstrooien op een ander dierbaar plekje mag ook, al moet u daarvoor officieel vooraf wel toestemming vragen aan de eigenaar van de grond. Er zijn momenteel ook verschillende gedenkobjecten waarin een gedeelte van de as van de overledene kan worden bewaard, zoals bijvoorbeeld medaillons en glassculpturen of asdiamanten.

Een andere mogelijke keuze is het laten bijzetten in een urnenmuur of urnentuin bij het crematorium. Ook kunt u kiezen voor bijzetting in een urnengraf of eigen graf op de begraafplaats. De urn wordt dan in een klein urnenkistje geplaatst.

Naast de informatie die wij voor u hebben kunnen ook beheerders van begraafplaatsen en crematoria u altijd volledig informeren, vraag er gerust en vrijblijvend naar.